Aanleg vuilwatertank en nieuwe toilet.

OntwerptekeningAls eerste gewerkt aan een plan, want dit project is wat complexer dan de projecten die beschreven zijn in de voorgaande twee blogs. Samen met  http://www.dechos.nl/ het ontwerp vervolmaakt en componenten besteld. Best wel een uitdaging, want voor het varen op buitenwater wil je jezelf niet helemaal vastzetten. Maar het systeem moet ook kunnen lozen op het riool en gereed zijn om bij ontvangststations leeggezogen te worden. Daarnaast was ook de ruimte een randvoorwaarde. De eerste keuze was een aparte tank voor het grijze water en een tank voor het zwarte water, waarbij grijs wel naar zwart kan, maar andersom niet mogelijk is.Cam lock koppeling in de kade.

Tijdens de voorbereidingen hebben we ook onderzoek gedaan naar de situatie in de kademuren van Leeuwarden. Hier zijn Camlock koppelingen in de kade aangebracht. Nadat we alles goed hadden afgewogen en het definitieve projectplan hadden opgesteld begon de uitvoeringsfase. Deze hebben we opgesplitst in 2 fasen. Het grijswaterdeel en als 2e fase het zwartwaterdeel. De tweede fase is wel in het water voor te bereiden, maar de standpijp van de toilet zal op de werf moeten worden verwijderd en dan kan ook de nieuwe toilet worden geplaatst.

De natte cel ligt verhoogt aan bakboord zijde van het schip, hieronder moeten de twee tanks worden geplaatst. Hierboven is te zien hoe de kunststof tank voor het grijswater op een fundatie is geplaatst. Rechts is de gemonteerde situatie te zien. Op de voorgrond een versnijdende centrifugaalpomp voor het verpompen van grijs- en/of zwart-water.

Nu de roef, wasmachine, wasbak en douche zijn aangesloten kunnen de voorbereidingen worden gestart voor het zwartwater systeem. Als eerste de tank aftekenen en daarna inzagen, tankpeilsysteem aansluiten en testen. Ook wordt er een schakelkast gebouwd.

.

 

In deze kast zijn de schakelaar van de centrifugaal- pomp (automatisch met vlotterschakelaar) en de tankpeilsystemen onder in de kast ingebouwd. In het bovenkant van de kast kan gekozen worden het spoelwater van de toilet uit de zoetwatertank of van overboord op te pompen.

En dan begint het grote constructiewerk op de werf:

Als eerste moeten de aansluitingen voor water en vuilwater worden aangebracht.

Tot slot moet de standpijp en de oude toilet worden verwijderd en de nieuwe toilet op de zwartwatertank worden aangesloten.

We draaien nu een half jaar met deze installatie en zijn zeer content met het systeem dat tot stand is gebracht. Gelukkig hoefde dit niet alleen te worden gedaan, maar er was gelukkig veel hulp van vrienden en professionals om dit systeem tot stand te brengen. Allen hartelijk dank daarvoor.

Categorieën: Werf

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *