Vanaf 23 maart 2021 liggen we bij werf “Welgelegen” in Leeuwarden. We zijn nog steeds heel erg blij met onze overstap van de wal naar de Tjalk. Maar er moeten wel een paar grote klussen worden aangepakt.

Als eerste is er het dek onder het stuurwerk. Daarna de werfbeurt voor het CVO en het wegwerken van de punten voor de schouw voor een ligplaats in Leeuwarden. In de komende blogs zullen we jullie bijpraten welke werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Stuurstand.

Het eerste grotere project dat ter hand wordt genomen is de broodwagen. En het ventilatieluik naar het achteronder.

Bij onderstaande foto zijn de beschermkappen van de broodwagen verwijderd. Deze foto geeft een goed overzicht van de bestaande situatie.

Het gashandel is met spanners vastgezet omdat het houtwerk achter de handels is weggerot. Het hout werk rust op het dek en de achterkant is open. Het water dat van achteren in regent kan niet weg.

 

 

De gevolgen van het vocht voor de roestvorming op het dek en de houtrot aan de onderzijde van de omkasting is goed te zien.

Het ventilatieluik naar het achteronder is een andere uitdaging. Hier is de roestvorming op het luik zodanig dat  het frame van het glas zodanig is vervormd dat de glazen in beide frames zijn gebroken. is gebroken.  Het plaatwerk is ook behoorlijk gecorrodeerd. Best wel trots dat met de aankoop van twee nieuw glaasjes en het schoonmaken van de bronzen frames, de oorspronkelijke delen weer teruggezet konden worden. In het luik is een stukje ingelast zodat dit ook weer hergebruikt kon worden.

         

Nu de rest ook maar afpellen om verder te inventariseren hoe een en ander moet worden opgepakt. Eerst het houtwerk rondom verwijderd en begonnen met het bikken. Voor je het weet een bak vol met afval.  En de gaten in het dek geslagen. Gelukkig liggen we bij de werf en na overleg met de werfbaas wordt een plan opgesteld hoe een en ander op te lossen.

 

Om overal goed bij te kunnen wordt de broodwagen geheel verwijderd, schoongemaakt en gecontroleerd.

 

In het achteronder is vervolgens het plafond en de isolatie verwijderd om het flexen  en lassen mogelijk te maken. Daarna is er een rechthoek in het dek uitgesneden.  Bij de controle van de broodwagen geleide-stangen bleek dat er 1 was afgescheurd.

 

In het dek is een nieuwe plaat gelast. De geleidestang is gerepareerd. En daarna kon er weer aan de opbouw worden begonnen. Het eindresultaat wordt hieronder weergegeven.                 

 

   

Het eindresultaat is prachtig geworden. De ventilatieopening naar het achteronder is helemaal gereed, het houtwerk moet op moment van schrijven nog worden geverfd. De onderkant van de houten omkasting staat 5 cm van het dek af zodat het water weg kan komen en niet in de kopse kant van het hout trekt. Bovendien kan het het vocht van het dek weglopen en is er ventilatie aanwezig.

 

Op naar het volgende project.

 

 

Categorieën: Werf

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *